مقالات

راهنمای کاربردی شناخت رنگ ها برای ست کردن لباس

مهمترین هدف از کنار هم گذاشتن و ست کردن لباس های مختلف، ایجاد هارمونی و هماهنگی معنادار است.
هارمونی چیزی است که خوشایند چشم بیننده باشد و حس نظم و توازن را به فرد القاء کند. اگر چیزی فاقد هماهنگی و هارمونی لازم باشد، خسته کننده و آشفته به نظر خواهد آمد. در یک حالت این تجربه ی دیداری آنقدر ملایم و یکنواخت می شود که بیننده را درگیر نمی کند. مغز انسان اطلاعات با قدرت انگیزش پایین را رد می کند، مثل مجموعه های تک رنگ با بافت و طرح یکسان.
در حالت دیگر، تجربه دیداری آنقدر تکرار شونده و خسته کننده می شود که بیننده طاقت نگاه کردن به آن را نخواهد داشت. مغز انسان چیزی را که قادر به تعدیل و فهم آن نباشد، مثل چهار طرح و رنگ متناقض و متضاد در یک مجموعه را پس زده و رد می کند. به طور خلاصه، یکپارچگی بیش از حد باعث انگیزش بسیار پایین و پیچیدگی افراطی نیز باعث انگیزش بیش از حد خواهد شد. در این میان، هارمونی و هماهنگی تعادل پویا خواهد بود.

برای آشنایی با نحوه ی ست کردن و چینش صحیح هارمونی رنگ ها دانستن مفاهیم زیر الزامی است:

رنگ هسته:

رنگ غالب در طرح رنگ به شمار می رود. این رنگ، رنگ اصلی آیتم مجموعه ی شما مثل مانتو یا پالتو است.

رنگ تکیه:

رنگ دوم یا سوم طرح مجموعه ی شما است. این رنگ می تواند متمم، سه گانه، شبیه یا خنثی باشد.

ثلاثی:

اولین یا عمده ترین رنگ های سه گانه در چرخه (یا طیف) رنگ، قرمز، آبی و Yellow هستند. (کت و شلوار آبی نفتی، پیراهن Yellow کمرنگ، و کراوات شرابی) این ها رنگ های خالص نامیده می شوند چون ترکیب کردن آن ها با هم یا با White یا سیاه تناسب ایجاد می کند.
ثلاثی دوم رنگ ها در چرخه ی رنگ، نارنجی، سبز و بنفش است. این ثلاثی از ترکیب دو رنگ اول با هم به وجود آمده است. ترکیب Yellow و قرمز، نارنجی می سازد، ترکیب Yellow و آبی، سبز درست می کند و ترکیب آبی و قرمز، بنفش می سازد.

رنگ های متمم:

این رنگ ها رنگ هایی هستند که در چرخه ی رنگ کاملاً متضاد و رو به روی هم قرار گرفته اند. وقتی این رنگ ها در کنار یکدیگر قرار بگیرند، یکدیگر را تشدید کرده و یکدیگر را روشن تر نشان می دهند. رنگ های سبز و قرمز مقابل همدیگر قرار گرفته اند، به همین دلیل است که شلوار ارتشی با کت یا پیراهن شرابی یا زرشکی اینقدر زیبا به نظر می رسد. آبی هم در مقابل نارنجی قرار گرفته است، از اینرو طلایی، زنگاری و قهوه ای متمم سایه های مختلف رنگ آبی به حساب می آیند.
رنگ های مشابه:
این رنگ ها همچنین به رنگ های مجاور، رنگ های هماهنگ و رنگ های مرتبط نیز خوانده می شوند.این رنگ ها، رنگ هایی هستند که در چرخه رنگ در کنار یکدیگر قرار گرفته اند. این رنگ ها از این رو ایجاد هارمونی می کنند که کمی از رنگ یکدیگر را در خود دارند. برای مثال می توان از شلوار آبی، پیراهن سبز-آبی و کت بنفش نام برد.
رنگ ها گرم و سرد:
خانواده های رنگ های مجاور و مشابه شامل رنگ های گرم (قرمز، نارنجی، Yellow) و رنگ های سرد (سبز، آبی بنفش) می شود. طراحان معمولاً طرح های رنگی را بر اساس دو یا سه رنگ مرتبط می سازند.
دو رنگ گرم را با یک یا دو رنگ سرد انتخاب کنید، یا دو رنگ سرد را با یک رنگ گرم انتخاب کنید، با این کار تعادل پویا ایجاد خواهید کرد.

رنگ های خنثی:

رنگ های خنثی شامل سایه های White، سیاه، خاکستری و خرمایی می شود.
از رنگ های خنثی می توان در ترکیب با همه رنگ ها یا ترکیب با خودشان استفاده کرد. شلوار خاکی، پیراهن White، و یک ژاکت خاکستری، مجموعه ای از رنگ های خنثی را ایجاد میکند. درست است که رنگ های خنثی اگر با هم استفاده شوند پویا نخواهند بود، اما ظاهری زیبا را به وجود می آورند.
رنگ های سیاه، White، خاکستری و قهوه ای در چرخه رنگ ها، جدا از هم نیستند، اما از نسبت های مختلف قرمز، Yellow و آبی ساخته شده اند. برای ساخت رنگ های خنثی می توان سه رنگ از رنگ های اصلی یا اولیه را با هم یا یکی از رنگ های اولیه را با یکی از رنگ های ثانویه (رنگ های ثانویه از ترکیب دو نوع از رنگ های اولیه ساخته می شوند) ترکیب کرد.
برای مثال «قهوه ای» :
برای این منظور باید یک رنگ را با رنگ متمم آن ترکیب کرد. آبی و نارنجی را با هم، بنفش و Yellow را با هم، سبز و قرمز را باهم ترکیب کنید. هرکدام از این ترکیبات نوع مختلفی از قهوه ای می سازد.

همچنین می توانید دست از ترکیب رنگ برداشته و تک فام شوید:
تک فام یعنی همه چیز از یک رنگ باشد اما از سایه ها و ته رنگ ها و تُن های مختلف. درمورد آبی می توان کت و شلوار سرمه ای، پیراهن آبی کمرنگ، کراوات آبی تیره و … را نام برد. با استفاده از نقش و بافت می توان در این ترکیب کمی تقابل ایجاد کرد.

 

منبع: اختصای نیل موتی